Частично Слънчево Затъмнение – 4 Януари, 2011

Опиянени от празниците или не, не забравяйте на 4-ти сутринта да станете по изгрев и да погледнете към слънцето! Тогава от територията на България ще се наблюдава частично слънчево затъмнение!

Image: Exploratorium
Image: Exploratorium
При частични слънчеви затъмнения човек трябва да е много предпазлив и да не поглежда директно към Слънцето без специални предпазни филтри. Въпреки, че то е скрито от Луната, светлината от него е достатъчно силна да развали очите ви. Още по-вредно е да гледате през дългофокусни обективи или телескопи, които приближават обектите и концентрират светлината на Слънцето!!! Ако пък снимате с -live view, внимавайте да не изпържите матриците на апаратите си!

Plovdiv_Bulgaria_2011Jan04

Частичното Слънчево затъмнение ще започне в 7:03 UT (Universal Time), което означава за нас 5:03 и ще приключи в 10:04 (12:04 Българско Време), като максимално затъмнено слънцето ще е в 8:30UT (10:30 Българско време).

Вижте анимация показваща какво точно ще се случи!

Пълно слънчево затъмнение се получава, тогава когато Луната визуално пред Слънцето, наблюдавано от Земята, като тя успява да скрие част от светлината идваща към нас. Пълно е затъмнението тогава когато двете кръгчета на Луната и Слънцето съвпаднат изцяло 1:1. Пръстеновидно е тогава, когато Слънцето и Луната са едно зад друго, но Слънцето е по-голямо от Луната, а частично е, когато Луната е „захапала” Слънцето, но не го е покрила изцяло. Слънцето изглежда като огнен сърп.

Не очаквайте да стане тъмно като по време на пълно слънчево затъмнение и не се крийте под леглата! Няма нищо страшно, стига да не се вглеждате в Слънцето без предпазни средства!

Leave a Reply