Баташки айляци

posted in: Дневник | 2

Като настъпи жега, няма как да не последва бира. А какво по-хубаво от бира на палатки в планината, на прохладните брегове на някой язовир? Е, сигирно има, но и това не е за изпускане…

Този пост първоначално трябваше да е кръстен “Проклятието на Фотинските водопади”, но се мина прекалено много време и в крайна сметка сега като го пиша съм останала само с добри чувства. Защо проклятие ли? Защото тези водопади все намират начин да ми избягат по тъча! След почти целодневна подготовка – Отново! Отново не стигнахме до тях… Плана бе, преди да достигнем до уреченото място около я.Батак, рано сутринта да отидем до водопадите. Навих часовника за 5 и зачаках в съня си… Слънцето изгря, часовника не звъни ли не звъни… аз си го чакм ли чакам… Американския стандарт AM-PM този път ми сгоди номер и леко се пооспахме…

Минавайки край Батак, естествено се отбихме да рагледаме забележителностите. Поне това! Градът доста се е променил, хем не от детските ми спомени. Преди всяка година ходихме на детски лагер в местността Петрово Бърдо и учителките ни водиха на разходка до Батак, за да разгледаме костницата.
Сега центъра е някак по-модерен. Дискотека, работи през деня като кафене в което те цакат със скъпо кафе и сладолед. Банка с банкомат… няколко магазинчета около спретнатото площадче. Модерно облечени хора и много майки с деца. Май това всъщност подновява спомена ми за града.

Оказа се, че Батак е град с дълбоко минало. Нещото което ме изненада наистина бяха разкопките в близост до Нова Махала и други тракийски и римски находища в райна.
Твърди се, че старото име на града е Батево, наречено така от изселници от Чепинския край, от където вероятно са корените на едновремешното население (преди да бъде изклано). Сега се нарича Батак, тъй като турците имали трудност с произнасянето на Батьово. Блатистото езеро в близост до града допринесо за новото име – Батак, което на турки означава кал.

Градът е бил богат и голям за времето си, въпреки че в района няма предспоставки за земеделие. Населението се изхранвало основно с дърводобив и търговия. Но ето, че 1876г пуква първата пушка на Априлското въстание, което бива кърваво потушено и Батачани е трябвало да предадат всичкото си оръжие на башибозуците. Въпреки това, турците отново нападнали. В църквата “Света Неделя” са намерили последно убежище две хиляди души! Което ми е трудо да си представя! Надявайки се все пак вярвашите в Бог турци, да не посегнат на божия дом, се скрили предимно жени и деца. Три дена държани под обсада, без вода и храна, майките били принудени да търсят вода за децата си като копали дълбока дупка, с човешки ръст с… голи ръце.

По стените са останали зловещите отпечатъци на историята. Черни капки са изпъстрили стените – следи от кръв, а ситни дупки свидетелстват за многобройните куршуми обсипали като дъжд християните молещи за милост. Дам, тръпки да си те побият.
Костницата е доста променена от детските ми спомени. Сега е осветена, може би и за това и “по-приветлива”. Част от костите са прибрани в лъскав саркофаг, а не като едно време, насипани в дупка на земята. И все пак е зловещо. Особено ако след това отидете в историческия музей, по чийто стени са изписани имената и годините на хилядите избити. Има и снимки. Снимки на оцелели жени, майки, сестри в църквата след клането, които седят и оплакват костите на децата и братята си.

По-любопитните могат да почерпят повече информация: ТУК

И все пак след толкова много черно, все пак стигнахме и до цветно – я.Батак:-) Имахме си съседи които както можете да предположите, харесват чалга, но все пак имаше моменти с които успяваме да ги надвием с китари и гласови способности, дерейки се на Металика и други… Компанията е готина, бирата също :-) Купона си беше на 6.

Само една руска палатка се опита да се опъне, но всички в куп за 30-40 минути и видяха сметката. И тя от грозно патенце, се превърна в красиив лебед… или по-скоро в палат :-)

На следващия ден ние си тръгнахме натъжени и оставихме останалите да бичат щастливи айляк край я.Батак…

2 Responses

  1. admin

    :-) Моля, моля :-) Другите идват и те скоро! Чак ще ти писне от мен :-)

Leave a Reply