Утро на Асенова Крепост и още нещо след това

Така се нареди съдбата, че работното ми време не е особено фиксирано. Уж това трябваше да доведе до повече свободно време, а то се случи именно обратното. Отгоре на това събота и неделя са тема табу. За тях не се говори – просто не са част от календара свързан с думите ваканция и почивка. Но един ден реших, че така няма да я бъде и взехме твърдото и сигурно решение на следващия ден да снимаме изгрев някъде близо до нас. Какво по-подходящо от емблематичната Асенова крепост. Не че е особено интересна, но е близо. Хем ще се поснима малко, хем ще се свърши някаква работа следобяд.

Asenova-krepost

В 5 сутринта отворихме очи и отпрашихме към Асеновград. Както може да се очаква, времето не беше предразполагащо и шедьоври няма и как да станат. Беше ужасно ветровито и студа режеше като с нож през ръцете, а статива се клатеше като върбова клонка в буря.. Е, преувеличавам малко.

Слънцето изгря зад облаците и небето стана като сивкава каша. Бе твърде рано за да приключи “почивката”, за това поехме по пътя нагоре докато не ситгнахме село Яврово. Прекрасно село. Всичко в него още спеше а снега си седеше пухкав и чист.

Qvrovo

Qvrovo

Селото е прекрасно. За миг си представих дните ми прекарани там. Отваряш прозореца и виждаш долу в ниското Асеновград и Пловдив, а същевременно дишаш чистия Родопски въздух. Ех…Всичко в селото изглеждаше някак поддържано: кметството, сградите наоколо, макар и леко разрушени. Но не отцъстваше будния дух на хората които живееха в него.

Qvrovo

Qvrovo

Глада надделя и потеглихме към Асеновград за банички. Оттам към Араповския манастир. Но преди това се натъкнахме на все още недостроената Джамия. Бях чувала само за нея. Джамия в града с най-много църкви на калпак. Изглежда гротескно и грубо. Нямам нищо против всеки да изповядва каквото си поиска. Самата аз не съм за пример. Но тази джамия не е божи храм, а помпозно, лицемерно и комерсиално изпълнение целящо определени неща… и ние си ги знаем какви са.

The Mosk in Asenovgrad

The Mosk in Asenovgrad

The Mosk in Asenovgrad

Колкото и да не съм християнин за пример, то толкова много обичам и да се разхождам из църкви и манастири. Атмосферата там е “омайваща”. Обожавам и стенописи, за това и се дразня когато се сблъскам с табелата “забранено за снимане”, хъх. И все пак се съобразявам с правилата. Ако не беше така, то тогава ще настъпи анархия.
Манастира “Света Неделя” или по-познатия ни на нас Араповски манастир е създаден 1856 година и единствения строен през османско владичество. Зографът на манастира е бил близък приятел с Васил Левски. Сцените които е изобразил по стените и тавана на църквата са живописни сцени от историята ни.

Arapovski Monestry

Попаднахме и на самоделна изложба на рисунки, които или са рисувани от монасите или са “дарения” на посетители. Въпреки че няма жива душа която да те възпре да се докоснеш до рисунките, бе опънат канап от край до край с прикачена бележка-молба, да не се пресича линията. Не го и направихме.

Arapovski Monestry

Arapovski Monestry

Намачках котката, разходихме кокошките, видяхме изложбата и “Колесницата”, и вече нямаше какво да ни задържи там. Излезнахме от портите на манастира и тръгнахме към Аязмото. Ето там вече никой не може да ми забрани да снимам! То е изографисано със сцени от покръстването на княз Борис и близките му.

Arapovski Monestry

Arapovski Monestry

Arapovski Monestry

Arapovski Monestry

И така, обратно на работа!

8 Responses

 1. ...

  Ах, увековечила си стенопис за най-обичания от ристиените предател на България. Почти 1200г. по-късно още ядем гнилите му плодове…
  Впрочем, възможно ли е да има проблем с RSS-то ти? Обновява се много късно. А нямам проблем с други страници със заредено RSS.

 2. admin

  :-) За Борис ще си запазя коментара за себе си. Всеки има право на мнение.

  Относно RSS-a: Нямам представа, но ще трябва да го проверя. Цялата страница се нужда от основен ремонт, но кога? На този въпрос никой не може да отговори :(

 3. Атанас Атанасов

  Ти си била скрит писател :). Много ми хареса текста. Пожелавам ти по-чести излизания до такива хубави места.

 4. admin

  Благодаря, Насе! Жив и здрав да си :D

 5. admin

  Според мен е по-важно, че разходихме кокошките :-)

Leave a Reply