Сблъсъкът на Титаните

posted in: Инсомния | 9

Понеделник. 11.04.2016 – Още не съм го поръчала, но поне съм го избрала (май). Пригответе се за една дъъълга публикация, въпреки че съм ви спестила доста неща.

И да изкажа искрени съболезнования на хората които страдаха покрай мен. Най-вече Дора. Сигурна съм, че имаше момент в който нарочно не ми отговаряше :-) не те съдя!

И това не е “ревю” на плюсове и минуси на фотоапарати и марки, а на начина по който аз виждам нещата що се отнася до апаратурата.

Ще ми липсва
Ще ми липсва

 

Всичките тези години когато си снимах с Пентакса, не съм си мислила че отново ще стигна до това безпомощно състояние в което броиш пиксели, разглеждаш ревюта докато ти отекат очите и се оскубеш косата. Винаги съм си мислела, че някой ден, ако сменям системата, то ще е заради фулфрейм матрица, каквато Пентакс не продават продаваХА. Така де, ъпгрейд. И някак нещата изглеждаха лесно. Истината е, че доста отдавна се подготвям за тази стъпка. Първо събирах за Canon 5dmk2, защото по някаква причина всички фотографи които следях онлайн снимаха с Канон 5дмк2, а и защото 5мк2 беше като кодово наименование за фулфрейм без да влагам кой знае каква идея за марката. Нещо като Ксерокс….

Тъкмо посъбрах парите и отново животът реши да ме погази с дългото си ремарке (за това са и кратките и безкрайно безсмислени поста 2012, 2013). Фотоапаратът определено не беше топ приоритет. Даже никакъв. В един момент и Борис започна да е фактор, макар че тогава си нямаше име и едва ли е тежал повече от няколко грама. Всичките спестявания, по един или друг начин, отидоха по съвсем друго разпределение.

2016. Малко след настъпването на новата година реших, че повече така не може и е време да предприема стъпки в подмяната на техниката. Дори и да не снимам нещата които винаги съм искала да снимам, то пропускам много други, които придобиха много по-голяма важност в този момент. Работещ фотоапарат би бил добро начало. Но за да мога да рефинансирам новата покупка, трябваше да продам всичко. А като ще продавам всичко защо да не сменя системата? Никога не съм била … ъхм… така де, нямам татуировка с име Пентакс на ръката си, а и никога не съм била краен фен на дадена марка, само защото аз снимам с нея. Но с ръка на сърце, обичам си Пентакса, а и след всичко което последва, разбрах колко добри са си Пентакс! Дори в много моменти се спирах и се чудех дали да не си купя Пентакс??? Но не, хванала съм се на хорото, ще си го играя!

И тук започна ходенето по мъките.

Ако следващите редове не ви се струват особено смислени и логично конструирани, представете си какво ми беше в главата!!! Изборът ми се базираше на няколко основни критерия (или поне така си мисля):

 1. ФФ – Всичко което знаех, е че искам ФулФрейм (35мм)!!! Толкова години мечтаех за динамиката, резолюцията, мазните бокета и тн! О, да!
 2. АФ – за пейзажна фотография Автофокусната система не е толкова важна. Но кога за последно снимах пейзаж? Дори не мога да си спомня! За сметка на това, покрай снимките на Борис, портретната фотография, освен “задължение” ми стана и доста интересна. А за един бързодвижещ се портретен обект като Борис ми трябва доооста добра АФ система. Може да не ми трябва 400мм обектив, но определено ми трябва нещо което да фокусира бързо и точно!
 3. Колко? – ПАРИ. Въпреки, че получих спонсорство за рождения си ден, и въпреки че успях да продам някой от обективите, за ФФ бюджетът се оказа някак доста малък…

Почнах да отсявам моделите, като естествено марките са две. Канон. Никон. (Да! Да! Знам, че има други!)

 • Canon 5дмк3/д810 – хаха, иска ми се! (Всъщност дори не ми се иска!) След като и двете марки изкараха модели като Canon 6d/Nikon d600/610, d750, 35мм матрица някак ми се струваше все по-възможна! А и всичко останали екстри на по-високия клас модели ми се струваха, че не си заслужават парите. – ОТПАДА
 • Canon 6d ми се вписва в бюджета, обаче Автфокусната му система е доста… …  Еми, не е за Борис! ( Яни го притежава и беше така добър да ми го предостави да си поиграя с него. Яни, между другото апаратът ти още е вкъщи, но батерията е изтощена. Та, ако смяташ да ми кажи за да си поръчам зарядно :-)))))))) ) За пейзажи и други немърдащи неща сигурно ще изкара впечатляващи картинки. Но моите домашни тестове, не дадоха кой знае какви точни резултати. НО проблемът може да е 1) във фотографа, 2)обекта. Трудно е, особено като си се разглезил със “стабилизираните” обективи на Пентакс. Винаги съм си мислела, че това със shake reduction на матрицата, е някак надценено, но повярвайте ми, ГОЛЯМ БОНУС!!! Въобще, снимането на деца в естествената им среда се оказва доста трудна задача! Кой да знае!
 • Nikon d750. Влюбих се в него в момента в който му видях ревюто! Видимо притежаваше всичко което искам! Нито повече, нито по-малко.Цената му е тооооочно на границата на бюджета. И то само тялото. Без обективи. (дааа, смейте се) Как се снима с фотоапарат без обективи? Но няма да лъжа, този фотоапарат ми е на сърце. Ако бях продала и макрото(100мм 2.8 може все още да бъде ваш!) изборът нямаше да изглежда толкова налудничав. Обещаха да ми “дарят”, докато си купя мои си обективи, един 50мм 1.8. Реално повече не ми и трябва (за момента), но нещата станаха още по-трудни, когато разбрах, че Nikon са обявили recall (как е това на български??) на д750 заради проблем със затвора?! Да дам тооолкова много пари за тяло без обектив и то да се окаже “дефектно” и да следва ходене по мъките?! Не знам…
 • Nikon d610. Впечатляваща картинка! Дорето е с такъв и уау! Впечатляваща картинка. И ми е в бюджета! И ще мога да си купя обектив! Фокусира ли Борис – НЕ! Трябва ли ми фотоапарат който да не може да фокусира Борис? – НЕ! Мисля, че следващите няколко години (вероятно), основно ще снимам Борис. Така че това е доста важно условие! Но за всички останали, които имате “по-дресирани” модели, които да изпълняват команди като “Седни. Усмихни се. Завърти се. Не мърдай.” – Горещо препоръчвам (между другото, това важи и за Canon 6d)
  Някак съм убедена, че това не може да се постигне с кропка (гладкост, динамика) WordPress, shame on you, разваляш качеството
  Някак съм убедена, че това не може да се постигне с кропка (гладкост, динамика)

   

 • Canon 70d/80d – ох, вдишвам дълбоко въздух и слизам на кропнатите сензори.Седейки на компютъра си, разглеждайки стари снимки,  се сблъсках с няколко неща. Едно от което е много снимки които не харесвам! Затворът на Пентакса показва 36 000 кадъра, което си е доста малко за толкова години, но за “толкова малко” снимки има доста, които не харесва. 35мм дигитална матрица щеше ли да помогне на тези снимки да станат по-хубави????? Трудно ми е да го призная дори на себе си, но не. Нямаше да помогне. А тези които си харесвам, трябвало ли ми е фулфрейм??? И тук отговорът е Не! Съгласна съм некропнатата матрица дава много възможности, но съм сигурна, че ще направя по-хубави снимки (ако въобще направя) с кропната матрица с обективи, отколкото с фулфрейм без обективи :-)Отделно ревютата на 80д от гледна точка на автофокус са много доби. Появили са се нови технологии (може да не са толкова нови за вас, но аз идвам от зората на дигиталната ДСЛР ера, за мен са), които спомагат доста и Канон е с гърди напред пред 750д и другите фотоапарати на Никон (кропки). Динамиката е сравнително добра, уж … Нивата на шум са сравнително добре, уж… Има разни нови джунджурии дето са хайтек и въобще даваш само гласова команда и той ти прави яйца на очи. ООООООООООООООООоообаче! Е. Канон. И това е нещо изключително лично и няма нищо общо с техниката и фотоапаратите като цяло.Не харесвам Канон. Не харесвам телата на Канон. Не харесвам онази малка кръгла врътка на гърба. Отделно, гледайки тонове ревюта на фотоапаратите, попаднах на един доста ненаучен метод, който затвърди личните ми  усещания за нещата. Фотограф прави 12 снимки в “еднакви” условия с Канон и Никон, и показва снимките една до друга. Ако сте гледали достатъчно много снимки, ще разберете как дадена матрица/марка си има определено “излъчване” на снимките. Както едно време филмите. Едно и също ИСО на различен производител дава различни резултати. Agfa чевенееше, Кодак жълто-зеленееше, Коника беше филмът на който на мен ми харесваше да снимам. Защо? Не знам, без причина. Просто той ми харесваше. Същото е сега и с Канон/Никон. И резултатите от този “тест” доказаха точно това, как аз харесвам повече резултатите от Никон. Това е … лично. За вас може да е точно обратното, така че не съдете моя личен избор.
 • Nikon d7200. Дълго време борбата в главата ми беше между 80д/д750/д610, Дори и не помислях да се замислям за кропната матрица на Никон, защото … защото си мислех, че ако ще е Никон, ще е фулфрейм (и завъртаме отново колелото. The wheels on the bus go round and round, round and round, round and round!). Но в една от поредните ми безсънни нощи в които броях пиксели и си повтарях наум Canon или Nikon, fullframe APS-c ме осени идеята, че не съм дала необходимото внимание на точно този момент….. И се побърках.. След като разгледах ревюто останах доволна. Притежава АФ система като на д750 (т.е бива, дори защото е кропнта матрицата е по-добре, но да не задълбаваме), По-нов процесор от предшественика си д7100… От гледна точка на динамика и шум е добре… Както казва Кени, човек да се обърка какво държи в ръцете си Nikon D750/Nikon D7200 :-) ( Е, сигурна съм, че като свали снимките на компютъра, намира разлика!) Единственото което не ми харесва чааак толкова много е липсващия лоу-пас филтър. За някой това може и да е плюс, за себе си не съм твърде сигурна.

Голяма главоблъсканица, голямо чудо!!! Има и други фактори, които няма да спомена в момента. Може би някой ден. Първо да тестваме нещата.
Но реално сведох нещата до техния корен: Канон или Никон. Моделите се подменят, едната марка гони другата… После обратното. Нещо като карането на ски. В един момент едната ска е напред, после другата. Но и въпреки, че в моите вътрешни усещания Никон имат преднина, има друг един фактор, който няма как да не вземем под внимание (е що да е лесно, като може да не е!) ПАРИТЕ!

Разликата в цените на телата не е чаааак толкова осезаема. +/- някоя друга стотачка.

Но обективите?!!

Аз си написах домашното като сметнах колко ще ми струва откъм обективи (50/1.4, 85/1.8, 16-35/4 примерно, за вас може да са съвсем други, и естествено ако решите да купувате обективи само от дадената марка) и едната и другата система. Изненадааааааааа! Никон, какво си мислите?!?!? Толкова ли са по-хубави никонските обективи, за да има такава разлика в цените??? Да извикаме Адел да ви попее “Хелоууу” ??!?! Made in Taiwan …. Hellooooo!!!! Разликата в моята конфигурация в лева е близо 600лв в полза на Канон…  и тук дойде горчивото хапче… и завъртяхме пак колелата на автобуса…

Untitled-1

Въобще, толкова много неща изчетох за двете фирми като фирми, не за конкретен модел фотоапарат, че ако бях про фотограф, и оптиката и телата за мен бяха само консумативи, щях да взема Канон-а и да не поглеждам назад(ооо, тук си представям колко гневни погледа насъбирам). Но не съм …. И харесвам повече Никон от Канон, като тела, цветове… Ми, какво да направя!

Много неща се изписаха.. Много неща изчетох, но в крайна сметка всичко е за забавление! Отделно, че колкото и скъпо да е всичко, по-скъпи са ми моментите и снимките които искам да запаметя. Удоволствието от снимането. Сигурна съм, че каквото и да купя (в днешно време) ще ми доставя удоволствие! И все пак… Канон или Никон :D  Сблъсъкът на Титаните!

Толкова откачени ли сте като мен? :-) Съмнявам се. Но искам всичко това да свърши. Апаратът да е при мен и да мога да продължа с живота си и другите битки които ме чакат Оn Hold.

Очаквайте продължение!

ПП! Няма как да не направя малък трибют на Пентакс к10д! Мечтан. Обичан. Пазен. Ще си остане с мен завинаги.

Мисля, че Pentax правят наистина страхотни тела. Имам предвид ергономия, издръжливост! А нещата които предлагат за парите си, са истинска находка! Колко фотоапарата биха преживява търкалянето по каменист сипей без да имат дори драскотина? Ако сега започвах да снимам бих направила същия избор. Докато избирах нов фотоапарат, многократно се връщах към идеята да купя Пентакс, и че другите производители са нахални капиталисти! Но след като си продадох любимите обективи, някак… е странно отново да си ги купя същите :-) Нови.

А и … това си е едно наистина ново начало! Надявам се скоро Никон (ако купя никона) да изчистят нещата които не ми харесват в техните тела и за абитуриентския бал на Борето да купя последния си фотоапарат(не обичам да сменям апарати, привързвам се към тях! Като вадя к10-ката от гардероба и ми става едно такова, сантиментално!) АМИН!

 

Малко линкове с интересни гледни точки:

9 Responses

 1. ifeellikeme

  Много готина статия, написана чудесно. Потапя те в атмосферата, спор няма :)

  И аз бях луднал, когато си купувах Pentax-a (K-5), но всички решения в живата ми са ирационални, така, че “лудостта” ми трая точно 5 дена. На шестия вече държах “желязото” в ръцете си :)
  (Като се има в предвид, че преди това снимах само със Зенит /имам четири/, “желязо” май не е точно казано за тялото на К-5.)

  Поздравления за блога :)

 2. Storyteller

  То даже драмата е доста по-задълбочена… :-) около мен прости драми няма :-) Така пък някак е по-интересно или поне вече се забавлявам :-) В началото беше среднощен кошмар.

  К-5-цата е страхотно тяло! Не веднъж съм мислела и за него през годините, но мечтата за фулфрейм завъртяха нещата в друга посока.

  Благодаря за думите :-)

 3. Иво

  Ееех все едно аз съм я написал тази статия. Снимам с Pentax и имах нужда от добра автофокусна система поради подобни причини като твоите. Е след много четене реших дилемата с Nikon D750. Е реших я ама наполовина. Сега имам автофокус за какъвто съм мечтал, ама ми липсват Pentax -ките цветове и автофокуса не може да ми ги замени. Въобще, който е свикнал веднъж на цветопредаването на Pentax трудно преглъща друго. Още повече пък ако снима хора, цветовете на кожата са доста далече от истината при Nikon. Taka че пълно щастие няма. И все още пред мен стои дилемата дали да не пратя Nikon -a в базара и да го сменя с новото full frame тяло на Pentax с надеждата, че най-накрая са оправили прословутите проблеми с фокуса. Така че мисли хубаво преди да натиснеш спусъка.

 4. Storyteller

  хихихихихихихихиххихихихих

  Иво, … познавам и други страдащи с цветовете, заради АФ… Аз откакто поръчах Никона, сънувам кошмари, защото си мисля, че се прецаках качествено. Но истината ще си остане следната и тя е вселенска – НЯМА ПЪЛНО ЩАСТИЕ. И след като толкова много хора/фотографи, се справят с никонските цветове, ще се справя и аз. А по-важни са запаметените спомени. Те са безценни.

  Мен повече ме притесняват обективите… пластмасовите. Никонски. За малко да поръчам Канона заради 16-35/4Л, ама…. … Но истината е, вече знаеш, система се сменя лесно. Единствено малко смелост и лудост се иска, останалото са пари. Я ги имаш, я ги нямаш.

  Животът е цветен, можем да опитаме от всичко!!!

 5. Veselin Bonev

  Чудна статийка! И аз като теб си оставих к-10, защото ми е първия и любим апарат :).

 6. Александър Шиндилски

  Ай стига смешки и терзания. Като Ви гледам елементарните снимки , които с моя Canon powershot 720IS ще направя същите и ме напушва смях за какво са тези терзания и толкова пари.

 7. Storyteller

  Радвам се, че съм успяла да Ви разсмея! Пожелавам Ви не само същите, а МНОГО по-добри снимки!

 8. Ivo Pashov

  От две години снимам със следните Канони: 70D, 100D, EOS M. Все кропки. Ползвам и трите тела, както и 9 канонски обектива.
  Със флагмана в колекцията ми 70D+17-55/2,8 снимам моя Борис по разни баскетболни участия и намирам крайния резултат за отличен. 100D ползвам за портретник с 85/1,8 и 50/1,4 пак предимно заради Борис. EOS M ползвам ежедневно заради компактния размер съчетан с любим обектив – 22мм/f2 (отговаря на 35 милиметров светъл и остър твърдак без стабилизация). Последния тежи 400 грама с обектива, което е предпоставка винаги да е с мен и фаворит в колекцията ми, защото: НАЙ ДОБРИЯ ФОТОАПАРАТ Е ТОЗИ КОЙТО Е С ТЕБ.
  Горното споделям щото и аз съм се будил в 3 посред нощите плувнал в пот с отекли очи и със заветния въпрос – Canon или Nikon… ? Кропка или фулфрейм? …И вообще дали да не премина към средоформатните направо? (Последното изречение не отговаря на истината и е творческа украса)
  С времето установих, че най ценните ми снимки съм правил в непринудени ситуации без позиране и често са снимани с нескъпа техника. Чисто репортажни. Това беше отправната ми точка при избора ми на фотоапарат. Разбрах каква техника е нужна за снимките които искам да правя. Нужен ми е следящ и бърз автофокус. Имайки предвид, че баскетбола е динамичен и се играе само в зала ми е нужен светъл зуум обектив се спрях на 70D+17-55/2,8. Алтернативата при Никон е Д7100+17-55/2,8. Резултатите са сходни и в момента в който и аз забелязах, че жълто-черните обективи са доста по скъпи от чевено-черните се прях на Канон. Подобен фулфрейм апарат с обектив f2,8 започва от 6000 лв (д750) (което е двойно по скъпо и неоправдано дори Борис да имаше близнак. Има едно основно правило при закупуване на снимачна техника – КУПУВАЙ НАЙ ДОБРОТО КОЕТО МОЖЕШ ДА СИ ПОЗВОЛИШ.
  Към момента ако трябва да избирам, бих предпочел Canon 80D. Алтернативата при Nikon е модела D7200+17-55/2,8, но цената на никонския обектив е над 2500 лв. Канонския 17-55/2,8 е САМО 1500лв. а резултата е същия.
  Пиши при теб как се развиват събитията.

 9. Storyteller

  Много добре го казахте! Нямам какво да допълня! Аз за това и пожелах да сменя стария Пентакс. Когато исках да направя нещо, просто техниката ме предаваше. Аз вече съм с Никон Д7200. Нямам много възможности за тестване. Не мога да кажа, че беше любов от пръв поглед, но с взаимни компромиси, връзката ни става все по-здрава :-)

Leave a Reply