Back UP

Пиша за това поне за 3 път и въпреки всичко съм жертва на собствения си мързел и немарливост и продължавам да страдам от това. А именно:

1) Прекомерна вяра в техниката.

Гаранционната карта на устройството на което пазите архивите си не покрива загубената информация. Въпреки, че съм запозната с това, не правих така нареченото бек-ъпване.  Някакво вътрешно чувство ме успокояваше, че това никога няма да се случи точно на мен. Е да, но не точно. Малко след като се прибрах от едно интересно ходене около 7-те Рилски Езера, дискът някак си взе че отказа. След няколко дена странно държание, няколко папки просто решиха да изчезнат. За щастие умните хота на този свят са създали програмите за възвръщане на загубената информация от твърдите ни устройства. Изтеглих няколко програми, но естествено няма гаранция за панацея. Възстанових около 90% от снимките си и побързах да копирам съдържанието им на външното устройство. Но човек има свойството да забравя.

2) “Бек-ъп” на външно устройство, но не на две места.

Поради ограниченото пространство на външното устройство, пазех всичките снимки там, но без да дублирам съдържанието на архива. Така, наскоро осъзнах, че някак си, местейки и пренареждайки снимките в папки наляво-надясно, съм взела че съм затрила снимките от Рила. Да, най-вероятно аз сама. Да, абсолютно същите снимки, които бях спасила няколко месеца по-рано. Отново минах процедурата с програмите  за възстановяване на информацията, но без следа. След няколко дни упорито ровене и проверяване на дисковете се примирих.

Сама съм си виновна, особено след като преди известно време бях чела статия за това, как някой професионалисти правят бек-уп на повече от 3 места! Е, можех да почерпя малко опит от списанията, но уви, не го направих. Не че снимките бяха нещо уникално, но почти не минава ден през който да не се сетя за някоя снимка на която съм и видяла сметката.

wdfMyBook_Mirror_H2U

Наскоро се разхождах из интернет пространството, когато попаднах на нещо интересно, а именно външното устрохство на Westrn Digital My book Mirror Edition.

Забавната част е, че като отворите линка в долу в дясно има анимация която показва нагледно как би трябвало да се подсигури защитата на файловете чрез копирането на информацията на две допълнитени места освен основния диск на машината която ползвате и обяснява какво точно представлява действието което извършва самата система зад името  My book Mirror Edition.

Страхотно е, че Western Digital са създали това външно устройство. Състои се от два еднакви диска. Запазвайки информация върху един от тях, системата автоматично копира данните на 2-рия диск. Това действие се нарича mirroring или с една дума получавате две огледални, идентични копя. Автоматизацията на копирането на информцията на втория огледален диско е доста полезно и би спестило доста време и нерви.

3) Затриване на RAW файлове.

Роу файловете заемат много място. Преди време, когато си разглеждах архивите от снимка разчиствах и роу файловете, като ги изтривах смятайки, че повече не мога да почерпя информация от дадена снимка и едва ли някога, ще се опитвам да правя от тези кадри, че да им пазя големите първоначални кадри. Голяма грешка. Никога не пипайте роу файловете. Не се знае как с течение на времето ще научите нещо ново за хистограмите или някакъв нов метод за обработка и конвертиране на файловете, който да е много по-удачен от досегашните ви умения. Това е точно моят случай. Има кадри от които бих могла да извлека много повече информация с нови способи, които са ми интересни, но това няма да се случи защото самите сурови файлове просто ги няма.

Предложения:

 • Не трийте снимките от картата докато не свалите снимките на поне 2 места. Аз имам отделна папка (вече) Back-up в която свалям всички снимки като 2-ра алтернатива, която бих могла да използвам в случай на затриване на архива. С програми като FastStone (Freeware), Adobe Bridge може автоматично да копирате снимките от картата си, като преименувате файловете и едновременно с това да се копират снимките в посочената от вас Beck-up директория. Доста лесно и удобно.
 • От време на време копирайте снимките си на дискове. Практически няма гарантирано вечен носител. Дори дисковете се развалят, но никак не е зле да имаш поне още една алтернатива.

Аз лично все опирам до дисковете и тук вече мързела ме наляга сериозно, но съвсем скоро смятам да си отделя един уикенд в който да вкарам цялата система в ред отново. Източника на проблема според мен е цялостната система за архивиране. Аз лично за себе си все още не съм създала уникалната система за картотекиране на информацията.

Отворена съм за вашите мнения и предложения свързани със запазването на архивите.
Сега е ваш ред!

P.S … :-) Мисля, че е крайно време да пусна този пост, особено след като разбрах как други мои приятели също не могат да си намерят РоУ файловете :-) Ха, честито!
Back-Up! Другари! Нека Back-up нем заедно!

Идват празници, повечето от вас са мъже. Няма да си ви се налага да се занимавате с нареждането на коледната трапеза, за това не пречете на половинките си в кухнята с непрестанно ровене в хладилника, ами седнете зад мониторите и копирайте архивите си на сигурно място.

Аз ще пека сладки….

6 Responses

 1. Iliyan

  След като и аз си изпатих веднъж си изградих следната процедура по обработка на кадрите ми: винаги започвам с копирането на RAW файловете на компютъра ми и на външен диск. След това преглеждам снимките, редуцирам несполучливите, обработвам другите и запазвам най-добрите в RAW (за бъдещото ми аз, по-добро в пост обработката ;-) ), останалите в JPEG. След това отново синхронизирам с външния диск и чак тогава трия файловете от флаш картата. От външният диск пък правя трето копие на един RAID и си викам, че не съм чак такъв карък, че едва ли четири диска ще ме изоставят в един и същи момент ;)

 2. admin

  Оха! :-) Дам… RAID-a е много добро решение за целта. Аз искам да си закупя външно устройство като това на уестърн диджитал и да си го заплюя само за снимки и бекъп. И все пак искам да си ги запиша на дискове и да си ги оставя в шкафа… ей така, за всеки случай… :-)

 3. pharaon

  Дисковете са доста нетраен носител! Естествено, че снимките не трябва да се държат единствено на компютъра (лаптопа) на който работите. Естествено, че ако ще дублираме снимки трябва да оставим това да става автоматично на всичко или да не го правим, защото тотално ще се объркаме кои снимки къде сложих, кои дублирах, кои не и т.н.
  Външните hard-ове са много подходящо нещо, защото ако не са мобилни (2,5 inch-ови) и носени навсякъде ще изкарат 10 г. поне! Лошото е, че ако нямаш финанси нещата стават много зле от към загубване на снимки, и държането им в RAW формат! Аз държа в компютъра си най-новите си снимки, по-старите се копират на външен 1,5 TB hard disk SAMSUNG (те са едни от най-добрите производители на hard-ове)! Остава само досадата от непрекъснатото прехвърляне на снимки ежедневно, ежеседмично и т.н. Но има и спасение от това, софтуери за автоматично back-upване, местене и синхорнизиране проучете ги. Както и има външни хард дискове със МРЕЖОВ порт (по скъпи са) който го включвате към домашни си router и компютърът когато се свърже към мрежата ви (през WiFi или LAN) автоматично да синхронизира. Удобно и безотказно.
  Иначе много добри снимки!!!

 4. Димитър Димитров

  Дори и малко късно ще добавя нещо от моя опит при архивирането. Снимки имам само любителски, но с важна информация боравя всеки ден. Архивирането на устойство с RAID mirroring е добра идея, но при нея имаш застрахованост единствено ако някой от двата диска се счупи. Архива е архив, когато двете копия се намират на две разделени географски места. Едното копие го пращаш поне в друг град, а може и друг континент. Съвсем на скоро, както си гледам филм към 22 часа комшиите ме дигнаха на тревога, целия вход мирише на пушек. Първата ми реакция бе да скоча в дрехите, да си грабна портмонето с документите, ключовете за колата и външния диск :) Ето от такива моменти архив на отдалечено място ви спасява. Варианти има много, и платени и безплатни.

 5. admin

  Няма как да не се съглася с това изказване :-) Но ако им се скапе сървъра? Най-сигурно е да са превят всевъзможни копия на всевъзможни места :D … Нещо което продължавам да не правя,… и да видим пак кога ще изрева :D

Leave a Reply