Дивата природа на България в помощ на нашите деца!

posted in: Дневник | 0

Един отдавна написан и забравен пост. Но пък за добрите дела никога не е късно, за това ще го публикувам въпреки 3-те месеца закъснение.

Благотворителна изложба
Дивата природа на България в помощ на нашите деца!

plakat

“Аз съм направо неспособен да си представя изобщо, че един човек би могъл да живее, а трябва да умре, защото липсвали пари да го спасим. Такава смърт ми се вижда нелепа, абсурдна. Но дваж по-нелепа, дваж по-абсурдна, просто непобираща се в ума е тя, когато става дума за малки същества, не видели нищо от живота, който дори когато не е чак толкова щастлив, пак е велико щастие.”

Валери Петров

STashevaIzlojbaPld_0001l800

Мотото на изложбата показва желанието на авторите, любители на природата и животните, да помогнат на най-милите и нежни същества – децата. Парите събрани от продажбата на фотографии ще бъдат дарени на отделението за новородени и недоносени деца при МБАЛ “Пловдив”АД, за закупуването на инкубатор за новородени и недоносени деца /кувьоз/. Над 50 фотографии от Минко Михайлов, Иван Иванов, Богдан Боев, Добромир Добринов  и Пьотр Шпаковски се борят да има повече усмивки на повече деца.

Изложбата бе открита в Понеделник, 21.12.2009 в, както казва един от авторите, “културната столица на България”.

STashevaIzlojbaPld_0016l800

Събитието се радваше на добра посещаемост, като още на самото откриване бяха продадени повече от 30 фотографии.  Остава ни само надеждата, че до края на изложбата ще се намерят още поне толкова сърдечни доброжелатели които ще помогнат на каузата, като си закупят някоя от най-добрите фотографии на животни в България.

STashevaIzlojbaPld_0026p720

Надписа “Съединението прави силата” като че ли се вписваше идеално в мото на изложбата, защото имено тук, под покрива на сградата на Парламента (на Източна Румелия), съединението на силите на хората ще сътвори чудеса. За наше огромно щастие, залата се изпълни и Мишелови, Чапли, Синявици, Пчелояди започнаха да пишат история.

STashevaIzlojbaPld_0014l800

Копията на качествена фотографска хартия, защитени от матирано анти-рефлексно стъкло сякъш оживят. Започна да ме гложди крастата, как ли биха излгеждали някои от моит “кичозни” а.к.а пейзажни снимчици на 40х60? Качеството на копията наистина е невероятно. Усещането е съвсем различно от това да гледаш изображенията на монитор. Те сякаш оживяват.

STashevaIzlojbaPld_0047l800

Авторите кръжиха из залата, като обръщаха индивидуално внимание на всеки изявил любопитство към фотографиите и обясняваха подробно къде и как са направени снимките.

STashevaIzlojbaPld_0056l800

STashevaIzlojbaPld_0024p720

След три месеца ми остава единствено да напиша заключението. След толкова време приятното чувство от невероятната вечер е все още факт. Надявам се, че по някакъв начин тя ще се превърне в традиция и фотографи ще се събират по-често сплотени около такива прекрасни идеи.

До следващия път ;)

Leave a Reply