Каньона на водопадите

posted in: Фотописи | 7

Ваканциите това лято са тема табу. Не говорим за тях, защото ги няма. Все нещо се случва и в крайна сметка пътуванията остават само илюзия. Въпреки това се бях зарекла, че без значение какво се случва ще се кача поне за една вечер на астрономическата лагер-школа на Рожен. Миналата година успях да прекарам 3 прекрасни дена в базата на обсерваторията.

От 2009 година бе останало неизпълнено ходенето до Каньона на водопадите, Смолянско. Тази година тази дестинация отново бе включена в маршрута до НАО (Национална Астрономическа Обсерватория) – Рожен и за мое щастие успяхме да се доберем до пътеката.

Ако нямахме гид който да ни посочи пътя през Смолян, определено бихме имали проблем с намирането на пътя. Минава се през квартал „Средок“ посока село Мугла. В нищото, до стара автобаза се свива в дясно по един разбит път. Оттам нататък има маркировка и пътеката се открива лесно.

Денят бе горещ и имахме късмет, че пътеката е над 90% под гъстата сянка на дърветата около реката която се спуска по високи и ниски скали за да оформи Каньона на Водопадите.

100807waterfallcanyon41l800

Както можеше да се очаква за съботен ден по пътеката щъкаше доста народ. В 11 часа вече имаше хора които се връщаха от маршрута.  Потеглихме с бодра крачка. Маршрута е наистина лесен и приятен. Не би отнело кой знае какво усилие и на хора със затруднения да издрапат до някой от по-високите водопади. Целия маршрут би могъл да се обходи за около 4-5 часа без да се бърза, да се пощрака тук-таме. Идеален е за ден-почивка из природата. Явно имаше посетители които бяха запознати с това и с възможността за пикник, тъй като миризмата на печено месо се спускаше почти през половината път докато не подминахме една полянка до реката пригодена за почивка с дървени маси и пейки.

Еко-пътеката вие през реката, като се преминава по дървени мостчета ту от единния до другия бряг. На места мостчетата са пропаднали, но все още може лесно да се преминава по тях, макар, че аз лично бих препоръчала човек да е винаги с едно наум. Аз лично не съм ги броила, но казват че водопадите са общо 46 на брой, като най-високия от тях – Орфей е с височина от 68м. Други имена на по-високите водопади по-нагоре по пътеката са: Казаните, Ропката, Сърцето, а долу в ниското са многобройните малки водопадчета, които се крият из зеленината.

100807waterfallcanyon14p800

Времето за снимане естествено беше най-неподходящото – пладне. Бях решила, че ще изчакам слънцето да се обърне от другата страна за да не свети директно върху водопадите, за това и не снимах докато се изкачвахме. Вървейки си набелазвах сцени и както обикновено си харесах композиция с листо : – ).  След последното издрапване по каменен сипей (най-трудната част от прехода) намерихме местенце с широк бряг до едно от последните мостчета преминавайки по реката. Мястот наистина изглежда колоритно и наистина разбирам, как повечето хора посещаващи тази пътека правят снимките си именно там. Ние седнахме, разпънахме „софрата“ и си направихме почивка охлаждайки краката си в студената вода.

100807waterfallcanyon05

Тръгнахме си в още по-неподходящо време за снимане, а нямахме възможността да изчакаме слънцето да поотслабне. За това кадрите които направих са крайно ограничени, но сега поне знам кога точно да отида, къде-какво да снимам и какви да са ми очакванията. Следващия път когато ходя, определено няма да е почивен ден. Така няма да ми се налага да изчаквам наслаждаващите се на природата хора да се фотографират до водопадите.

Не ми остава нищо друго освен да кажа „Догодина, до амина“. Тогава се надявам снимките да не се броят на пръстите на едната ми ръка и да съм насъбрала малко повечко впечатления.

7 Responses

 1. Katya

  I da me vzemesh dogodina, i da si smenish profesijata, fotografijata e navsjakude v tebe i okolo tebe.

 2. Христо

  Хубаво място е там. Препоръчвам сега есента да отидеш през втората половина на октомври – 100% ще нацелиш шаренийката.
  Иначе рано на пролет е толкова мощна реката, че Орфей не можеш да го доближиш.

 3. Tihomir E. Mladenov

  Откога го чакам това разказче :) Жалко, че светлината е била лоша и е постно откъм снимки… Ама да се надяваме, че следващия път ще са много повече :)

 4. admin

  :-) А, дано! Иначе е наистина приятно местенце, но твърде пренаселено…

 5. Jan Santos

  :-) А, дано! Иначе е наистина приятно местенце, но твърде пренаселено…

Leave a Reply