Розобер – Казанлък 2009

posted in: Фотописи | 2

В първата седмица на Юни месец традиционно се отбелязва празникът на маслодайното цвете в Долината на Розата.  Тази година празникът бе изместен в последната седмица на Май заради изборите на Евро Парламент. Някой от по-знаменитите събития в програмата на празниците са: Конкурс “Царица Роза”, Конкурс “Мини Мис Роза”, Тържествено откриване на празника, Ритуал “Розобер и Розоварене”, Карнавално шествие и др.

Заминах за Казанлък на 30.05.  Вечерта бе официалното откриване на празника и коронясването на вече избраната мис Царица Роза. На следващата утрин бе планирано ритуалния розобер и розоваренето.  В града течаха приготовления. Сцената се редеше, кичеха се балони. Хора щъкаха около нея и пускаха кабелаци. Времето както си беше жешко и топло изведнъж се смрачи, задуха вятър и удари градушка…

IMGP0497-p720

След това премина в дъжд със слънце. Изви се дъга, а листата танцуваха валс със силния вятър…

IMGP0504-l800

IMGP0509-l800

Въпреки съмненията, че откриването на тържествата и коронясването на Царица Роза могат да бъдат отложени заради лошото време. Дъждът изведнъж спря, небето се изчисти. Няколко лелички се разходиха по сцената с парцали и кофи за да зачистят образувалите се локви и тържеството започна. Различни международни гости от сродени градове от Иран и Македония изнесоха своя програма.

IMGP0529-p720

IMGP0562-l800

Докато снимахме, разни хора зад нас негодуваха, че има пречим да гледат. Чух какви ли не цветни епитети за нас, описващи височина, ширина, умствен багаж и т.н. Опитвах се да залягам до колкото можех, но нищо не можеше да се промени. В един момент просто претръпнах и си “запуших ушите”.

IMGP0606-l800

След като приключиха изпълненията започна и коронясването на Царица Роза. Тя се появи на сцената заедно с двете си подгласнички. Ритуалът започна със сценично пробуждане, разцъфване на розата.

IMGP0625-l800

Само не можах да си обясня, защо на момичетата се поднасят именно ТЕЗИ обувки? Дали сценаристите са си мислели, че хората имат чувство за хумор или пък, че те нямата да забележат интересната щампа? Нали в крайна сметка розата би трябвало да се свързва с изящество, стил и красота?

IMGP0650-l800

IMGP0668-l800

Накрая се появи и цар Севт със своята царица и трупа от млади мъже които повдигната от сцената младата роза за едно кръгче пред публиката.

IMGP0674-l800

Откриването на празника завърши с няколко песни от Фамилия Тоника, а ние премръзнали побързахме да се скрием някъде на топло.

На следващия ден започна това за което аз всъщност бях отишла – розоберът. Потеглихме малко преди 9 и вече малко закъснявахме. Официално розоберът бе обявен за 10ч, но ние искахме да изпреварим повечето туристи и да поснимаме облечените в носии моми на спокойствие. В крайна сметка, тъкмо когато пристигнахме ние дойдоха и момите и гвардия от фотографи се изсипаха към тях.

Малко преди уреченото място патрулка отбиваше колите и се наложи да продължим пеша. Предния ден ме бяха предупредили, че след падналите дъждове в градините ще е много кално и ще има яко затъване по масивите. Изпросих си чифт джапанки, тъй като не бях подготвила рибарски гумени ботуши :-) Други си бяха донесли найлонови торбички с които увиваха крака си за да се спасят от омазването с мократа пръст. И нагазихме…

Хубавите млади момичета позираха умело на фотографите. Аз като любител гледах да не се меся много много, а и слънцето вече напичаше силно. Получаваха се втърде резки сенки по лицата на розоберачките. Все се оправдавам с тази пуста динамика…

IMGP0697-p720

Пристигнаха и две каруци, целите украсени с розови цветове, а жените в тях виеха гердани за гостите туристи – японците. Оркестърът започна да свири и “купона” набираше страшна сила. Цветовете разнасяха сладък аромат, който като че ли привлече рояците от туристи от цялата страна и Япония.

IMGP0729-l800jpg

Да, слънцето за мен бе прекалено силно. Иска ми се догодина да си направим един малък празник сами за да си снимам на спокойствие с подходящата светлина.

IMGP0735-p720

Интересна, определено, беше дамата от Япония с нашата национална носия. Щастието което бе изписано на лицето и разведряваше деня, а и носията някак си и стоеше много естествено. Фотографите снимаха. Както обикновено някой се появяваше във фона и разваляше романтичната розово-зелена идилия с тъмния си силует…

IMGP0744-l800

IMGP0750-l800

IMGP0754-l800

Изведнъж празното шосе се изпълни с народ. Към 10ч. вече народа беше неконтролируем и всеки гледаше да се наблъска някъде за да снима. Изведнъж, като че ли Японците станаха повече от българите и плъзнаха с модерните си апарати из градините за да снимат каруците и момите. Водеща се опита да въведе ред молейки всички да се оттеглят назад. Японците упорите се правеха, че не разбират английски и се тътриха бавно-бавно. Обстановката се нагнети. Наредиха моделките за да могат всички да ги снимат до каруците.. но в контражур… Кофти светлина. Определено не ми се снимаше в тази лудница. Друг пък намериха радикално решение на въпроса като грабнаха няколко моми и ги наредиха в другия край на шосето, където светлината падаща под правилен ъгъл.

Ние пък се забързахме да ходим към града, за да снимаме парада на ретро коли, който бе планиран да мине преди празничното шествие.

Наредихме се ние, чакайки да минат колите, на отреденото ни място. Колите решиха да ни заобиколят по друга улица. Но не бе болка за умиране, тъй като колите не бяха особено ретро. Нявсякъде бе украсено. По стълбовете, редом с рекламите висеше и лика на новата Царица Роза. Чак ми идеше потресно от толкова много розово. В един момент народа започна да се трупа по тротоара около улицата по която трябваше да премине шествието. Една жена с бастун се бе “намъкнала” зад заграждението на територията за хората с апарати тъй като там беше сянка, а и можеше да се подпира на оградата. Надига се шум между нея и един от полицаите, който я молеше да се дръпна отзад заграждението. Малко глупаво се намесих в нейна защита без да преценя реално фактите, че като започне джамбурето, ще сформираме малко пого между фотографите за да може всеки да се добере до по-предна позиция… а бабата не застанала точно там. Естествено, ако нещо се беше случило щеше да го отнесе отговорния полицай. В последствие се почувствах глупаво и се извиних на полицая. Слава Богу, до бабата имаше една закачена кофа за боклук, която я предпазваше от фотографите.

IMGP0767-p720

За по-знатните гости и японците бяха отредени столчета на сянка. Започнаха да се изсипват разни клечки, които стискаха ръцете си, прегръщаха се и си говориха разни стандартни глупости. А от другата страна на тротоара хората се пържеха под жаркото слънце и чакаха шествието да започне.

IMGP0776-l800

Изведнъж се появи Ники Василев. Поздрави се с колкото се може повече хора. Подаде ръка, говори, усмихва се и зае отреденото му място на сянка.

IMGP0778-p720

А от другия край течеше политическа агитация по билбордовете… по случай празника…

IMGP07830-p720

Най-накрая кметът на града се зададе заедно с Цариците Рози заедно с френската “Царица Роза”. Някаква миска от град във Франция с който Казанлък е сроден и се занимава усилено с производството на козметика и парфюми (до колкото разбрах). Следваха ги гостите от Хирошима и Македония, и други видни граждани и гости.

IMGP0793-p800

През шествието минаваха различни училища и групи които прославят името на града. Нещо като малка манифестация. Интересни бяха тези сладури, които бяха изработили облеклата си от найлонови торбички.

IMGP0829-l800

Бага-тур изнесоха кратка схватка. Очаквах и ние, хората с апарати да изпадне в положение на схватка, но не се получи точно същото. Имаше грозни подвиквания от разни оператори, явно със слаби нерви и без капка възпитание, които леко попсуваха хората които им влизаха в кадър… Че беше досадно – досадно си беше, но чак пък такова отношение…

IMGP0856-l800

Особено колоритни бяха хората от тетъра които също изнесоха предизборна агитация за Европарламента. Те очевадно подкрепяха партията “Келепир” със своя избраник Бай Ганьо. На народа май наистина му е писнало от “глупости”…

IMGP0868-l800

IMGP0879-l800

Шествието завърши с разпръскването на розова вода от трактор-пръскачка и се извиха пищни хора. Искаше ми се много да се включа, но с огрмната раница на гърба и металния статив… реших да пропусна.

[…]

2 Responses

  1. tiri miri

    уречен Inache Brawo Ashkolsum Ewala :)

  2. admin

    :-) Поправено. Уж ползвам редактор, ама нещо и той не може да ги лови :-) …

Leave a Reply